Nič nové pod slnkom, na stovke jasne zlatý Bolt

12.08.2013 Celý región

Moskva 11. augusta (TASR) - O šesť medailových kolekcií sa bojovalo v nedeľu na 14. majstrovstvách sveta atlétov. V moskovských Lužnikách večer celú planétu upútal zlatý klinec, finále stovky s Usainom Boltom, Slovákov aj jediný štart v chôdzi na 20 km Antona Kučmína.

Vrchol dňa i celého šampionátu si už tradične prisvojila stovka mužov s opradeným Jamajčanom Usainom Boltom a ten nesklamal, so zlatom v sezónnom maxime 9,77 vpadol do cieľa pred Američanom Justinom Carterom 9,85 a bronzovým krajanom Nestom Carterom 9,95.

V Moskve si naplánoval Bolt tradičnú porciu troch disciplín, čo predstavovalo dovedna osem štartov. Na stovke sa účasť už pred MS vyčistila od dopingových hriešnikov Gaya i Powella, neštartoval zranený obhajca ďalší Jamajčan Blake a papierovo nemal kto Bolta ohroziť, najviac si trúfal Američan Gatlin. Štyria Jamajčania proti zvyšku sveta, Bolt v 6. dráhe, nezvyčajne vážny, no určite nie od drobného dažďa, ktorý ho prinútil na originálnu pantomínu s imaginárnym dáždnikom v ruke. V ceste za tromi zlatými si nemohol dovoliť omyl, najmä vydarený štart mal pre neho obrovský význam. Prebudili sa aj diváci, atmosféra zhustla a aj si zgustla na šprintérskom vrchole. V protivetre -0,3 m/s a už v hustom daždi Bolt s reakčným časom na štarte 0,163 opäť nemal optimálnu prvú polovicu stovky, no druhá mu už patrila a z titulu sa radoval v sezónnom maxime, pred druhým Američanom Justinom Gatlinom a tretím svojím krajanom Nestom Carterom.

Zlatý jamajský blesk

Usain Bolt sa nastavil na zlato dokonale. "Cítil som formu, nemal som problémy, no chcel som bežať rýchlejšie, po semifinále mi však malá bolesť zavelila, aby som bol opatrný. Je skvelé, že som sa vrátil na trón, teraz som už úplne zmazal ten môj uliaty štart v Dägu. Bol som presvedčený, že sa mi to podarí. Úvodnú päťdesiatka som si zaumienil zabehnúť tak, aby som bol čo najviac vpredu a veľa nestratil, no a v tej druhej som mal všetku moju rýchlosť rozbaliť."

Justin Gatlin bol so striebrom spokojný, aj keď po jeho víťazstve v Ríme tohto roku nad Boltom by sa mohlo zdať, že opäť rovnako na neho zaútočí. "Vrátil som sa po zranení a striebro spojené s najlepším sezónnym výkonom pre mňa veľa znamená. Ešte sa sezóna neskončila a trúfam si bežať ešte rýchlejšie. Rád by som pomohol aj štafete, keby sme boli zlatí, bolo by to pre mňa fantastické."

Na 10 km kraľovala Dibabová

Vo finále behu na 10.000 m žien sa skloňoval hlavne návrat 27-ročnej Etiópky Tiruneš Dibabovej, všeobecne považovanú za kráľovnú tejto disciplíny. Dvojnásobná olympijská víťazka na 10.000 m, dvakrát zlatá na MS na desiatke, sa usilovala dokázať, že sa po zranení opäť vrátila do vrcholnej formy a že si punc vytrvalkyne, ktorá významnú desiatku v kariére vždy zvládla s víťazstvom, udrží aj po komplikáciách so zdravím. V polovici finále sa ako had ťahala za sebou sedmička, no Dibabová nasadila v záverečnej štvrtke povestný drvivý finiš, na ktorý nikto rovnocenne nezareagoval.

Do Chorvátska zlato zo ženského disku

Vo finále ženského disku nebolo čo riešiť na zlatej pozícii a bolo to naozaj veľké divadlo úradujúcej olympijskej víťazky Chorvátky Sandry Perkovičovej, tak ako sa očakávalo. V kvalifikácii bez platného pokusu skončila tabuľková dvojka Gu Siju a Chorvátke odpadla jedna drobná starosť. V sérii so 67,52 - 67,99 - x - 67,80 - x - x výrazne odskočila od súperiek, tak ako pravidelne v role jasnej tabuľkovej líderky na mítingoch v sezóne. "Som mladá a už som veľa dosiahla, dnes mi vyšlo všetko, čo som si zaumienila, aj keď v kruhu to trochu kĺzalo. Už v úvodných pokusoch som hádzala ďaleko a na víťazstvo. Dúfam, že zdravie vydrží a budem aj naďalej vyhrávať," zaželala si len 23-ročná Perkovičová.

.
V diaľke hetrik pre Reesovú

Zlatá z Berlína i Dägu americká diaľkárka Brittney Reesová si zopakovala neprerušene tretíkrát za sebou pocit nadvlády keď zvíťazila aj v Moskve. V kvalifikácii sa trápila, postúpila ako posledná 12-ta, no vo finále to už bola stará známa olympijská víťazka z Londýna. V sérii 650 - 701 - x - x - 695 - x vyčnieval jej druhý pokus, keď ako jediná preskočila 7m hranicu. Tabuľkovej líderke a bývalej basketbalistke pomohol pri najdlhšom skoku aj presný odraz, so zanedbateľným nedošľapom 0,6 cm. Najviac ju ohrozovala Nigérijčanka Blessing Okagbareová, ktorá by aj zvíťazila, keby nemala pri predposlednom pokuse dlhom 699 cm až 14,7 cm nedošľap.

V 10boji kraľoval olympijský víťaz z Londýna Američan Ashton Eaton. Svetový rekordér síce nenazbieral extrémnu porciu bodov, viac si trúfal hlavne v diaľke a najmä vo výške, no najlepší výkon roka 8809 bodov mu pokojne stačil na titul. Aj vývin tejto náročnej disicplíny mu doprial, predčasne skončil už po skoku do výšky bez platného pokusu jeho zranený krajan, dvojnásobný majster sveta v Dägu a Berlíne Trey Hardee a z 34 štartujúcich dokončilo celý desaťboj 25. Medzi nešťastníkmi sa ocitol aj Kazach Karpov, ďalší veľký súper, na MS dvakrát bronzový a bronzový aj na OH'2004, ktorý ukončil snaženie po troch disciplínach. O medailistoch, 25-ročnom zlatom Eatonovi, striebornom Nemcovi Schraderovi a bronzovom Kanaďanovi Warnerovi sa rozhodlo prakticky už pred záverečnou disciplínou, Eaton s náskokom 168 bodov si pre zlato pokojne dobehol. Trochu sa polemizovalo nad tretím Warnerom i útoku najmä zo strany Brazílčana Chinina, ktorý nakoniec neprišiel. Medzi 4. a 11. miestom pred tisícpäťstovkou boli minimálne rozdiely a všetci tak mali o čo bežať.

Domáce Rusko má prvé zlato

Zlatú medailu si vychutnali v Lužnikách domáci diváci, ktorých rozburácal Rus Alexandr Ivanov. Chodeckých 20 km zvládol v osobnom rekorde za 1:20:58 pred strieborným Číňanom Čchen Tingom 1:21:09 a bronzovým Španielom Miguelom Ángelom Lopézom 1:21:21. Anton Kučmín obsadil 21. miesto časom 1:24:38, v cieli klasifikovali 53 chodcov zo 63 štartujúcich, diskvalifikovali piatich, vzdalo sa rovnako päť.

Štartovnú listinu so 63 chodcami zaplnili veľké mená, po skúsenostiach s olympijským Londýnom sa opäť očakávala invázia Číňanov, už aj preto, že v sezónnych tabuľkách si privlastnili v top desiatke šesť miest. Na papierového lídra, Rusa Trofimova, však nestačili ani oni, ani tabuľková dvojka Japonec Suzuki. Trofimov doma chýbal, rovnako ako ruský obhajca Borčin, na rozdiel od Japonca i od zlatého na OH Čchena a jeho bronzového krajana Wanga.

Iné starosti mal vo svojom treťom štarte na MS v kariére Anton Kučmín, ktorý vlani na OH v Londýne 23. miestom a osobným rekordom (1:22:25) naplnil svoje ambície. Pochodovalo sa popri brehu rieky Moskva na dvojkilometrovom okruhu, slnko tak ako v sobotu opäť pálilo a nepríjemne vysávalo energiu z tiel. Japonec Saito sa podujal udávať tempo na čele, čo však bolo zaujímavé, hneď po vyjdení zo štadióna v Lužnikách už začali rozhodcovia napomínať.

Medzičas na 5 km 20:17 napovedal, že sa v 30-stupňovej teplote pochoduje na výsledný čas 1:21, vpredu sa ocitli dvaja Japonci, k Saitovi sa pridal aj Suzuki a verný svojmu menu sa ako pretekárska motorka najvýkonnejšieho kalibru valil vpred, za nimi sa chvíľu snažil zmazať odstup Ukrajinec Kovenko. Na 10. km (40:34) koncertoval neustále na špici Suzuki, nastolil si strojovo presné tempo a nebolo toho, kto by ho dychom ovial a ohrozil. Náskok však nebol veľký, šiesti 'silní hráči' si Suzukiho držali na dohľad. Na netrpezlivosť doplatil Číňan Wang, diskvalifikovali ho na 13. km z pozície lídra, keď cez Suzukiho sa prehnali aj strieborný na OH v Londýne Guatemalčan Barrondo, zlatý Čchen a Rus Ivanov.
Na 15. km sa menoslov vedúcej trojice nezmenil, len karty za napomínanie pribúdali a možnosť diskvalifikácie sa zvyšovala. Rus Ivanov vzápätí preradil na vyššiu rýchlosť, za letovú fázu ho okamžite napomínali, v brejku vydržal len do 17. km, no keď Barronda diskvalifikovali z prvého miesta a z trate stiahli presne na méte 18. km, 20-ročný Rus so dopochodoval bezpečne za titulom svetového šampióna. Vlani strieborný na MSJ a tohto roku druhý na ME do 23 rokov v kariére prvýkrát vystúpil na najvyšší stupeň. Po dvoch predchádzajúcich zlatých krajana Borčina tak obdivuhodne nadviazal na reťazenie titulov ruskej chodeckej školy.

Slovenský chodec Anton Kučmín sa na 21. mieste o dve priečky v porovnaní z OH v Londýne zlepšil a len málo chýbalo aby si naplnil ambície figurovať v najlepšej dvadsiatke. Technicky zvládol trať bez napomínania, za zlatým Ivanovom zaostal 3:40 min. Na medzičasoch sa posúval vpred, na 5. km za 20:53 bol až 43-tí, na 10. km sa posunul na 35. miesto časom 42:05 a na 15. km už na 26-te za 1:03:20.

"Tóno ani neprepadol, ani neoslnil," ohodnotil jeho výkon tréner Juraj Benčík. "V podstate dopadol takmer rovnako ako na londýnskej olympiáde, v Dägu bol na MS so 17. miestom lepší. Nejaký väčší progres u neho nenastal, umiestenie vychádza aj z prípravy, keď v zime ho trápili zranenia a nevyšiel mu ani úvod sezóny."

Pred MS sa Anton Kučmín už vybičoval, tri mesiace v kuse trénoval, no ani táto zaťatosť mu nepomohla. J. Benčík: "Už nazbieral skúsenosti a dokáže sa nahecovať, no nestačilo to. Podľa mňa opäť len naznačil svoj neprebudený potenciál."

Anton Kučmín podľa slov trénera začal pomerne rýchlo, potom spomalil a tempo s kilometrovými časmi 4:15 ustálil v druhej polovici pretekov. "Bolo veľmi teplo, ťažko sa išlo, Tóna nenapomínali, no z tohto sme obavy nemali, pretože technicky je na tom bezproblémovo, aj taktiku mal zaužívanú. Neprekonával ani krízu, len to umiestenie v najlepšej dvadsiatke chýbalo."

Finálové výsledky
100 m mužov: 1. Usain Bolt (Jam.) 9,77, 2. Justin Gatlin (USA) 9,85, 3. Nesta Carter 9,95, 4. Kemar Bailey Cole 9,98, 5. Nickel Ashmeade (všetci Jam.) 9,98, 6. Michael Rodgers (USA) 10,04, 7. Christophe Lemaitre (Fr.) 10,07, 8. James Dasaolu (V. Brit.) 10,21
10.000 m žien: 1. Tiruneš Dibabová (Et.) 30:43,35, 2. Gladys Cheronová (Keňa) 30:45,17, 3. Belayneš Oljirová (Et.) 30:46,98, 4. Emily Chebetová (Keňa) 30:47,02, 5. Hitomi Niijová (Jap.) 30:56,70, 6. Šitaje Ešeteová (Bahr.) 31:13,79
disk žien: 1. Sandra Perkovičová (Chorv.) 67,99, 2. Melina Robertová-Michonová (Fr.) 66,28, 3. Yarelis Barriosová (Kuba) 64,96, 4. Nadine Müllerová (Nem.) 64,47, 5. Gia Lewis-Smallwoodová (USA) 64,23, 6. Jian Tan (Čína) 63,34, 7. Zaneta Glancová (Poľ.) 62,90, 8. Denia Caballerová (Kuba) 62,80
diaľka žien: 1. Brittney Reesová (USA) 701, 2. Blessing Okagbareová (Nig.) 699, 3. Ivana Španovicová (Srb.) 682, 4. Volha Sudaravová (Biel.) 682, 5. Oľga Kučerenková (Rus.) 681, 6. Shara Proctorová (V. Brit.) 679, 7. Darja Klišinová (Rus.) 676, 8. Tori Polková (USA) 673
desaťboj mužov: 1. Ashton Eaton (USA) 8809 bodov - 100 m 10,35 (1011 bodov), diaľka 773 cm (992), guľa 14,39 (752), výška 193 (740), 400 m 46,02 (1007), 110 m prek. 13,72 (1011), disk 45,00 m (767), žrď 520 (972), oštep 64,83 (811), 1500 m 4:29,80 (746), 2. Michael Schrader (Nem.) 8670, 3. Damian Warner (Kan.) 8512, 4. Kevin Mayer (Fr.) 8446, 5. Eelco Sintnicolaas (Hol.) 8391, 6. Carlos Chinin (Braz.) 8388
chôdza mužov na 20 km: 1. Alexandr Ivanov (Rus.) 1:20:58, 2. Čchen Ting (Čína) 1:21:09, 3. Miguel Ángel Lopéz (Špan.) 1:21:21, 4. Joao Vieira (Port.) 1:22:05, 5. Denis Strelkov (Rus.) 1:22:06, 6. Takumi Saito (Jap.) 1:22:09, 7. Ruslan Dmytrenko (Ukr.) 1:22:14, 8. Inaki Gomez (Kan.) 1:22:21......21. Anton Kučmín (SR) 1:24:38
.
 

Vyberte región